Škola ambasador Europskog parlamenta

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split

22. travnja – Dan planeta Zemlje

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Terorizam – paradigma 21. stoljeća

U srijedu 14. ožujka 2018. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održali smo okrugli stol „Terorizam – paradigma 21. stoljeća“. Okrugli stol organizira Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split u suradnji s IV. gimnazijom Marka Marulića. Obje škole nose titulu „Škola ambasador Europskog parlamenta“ i uključene su u navedeni projekt drugu školsku godinu zaredom.

Read More

Terorizam – paradigma 21. stoljeća

14. ožujka 2018. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se okrugli stol „Terorizam – paradigma 21. stoljeća“. Okrugli stol organiziramo u suradnji s IV. gimnazijom Marka Marulića.

Read More

8. ožujka – Međunarodni dan žena

Povijest

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Read More

Page 1 of 15

Škola ambasador Europskog parlamenta
© Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju - Split